Michiel Cappendijk

Michiel CappendijkMichiel Cappendijk is onafhankelijke en open persoonlijkheid met ervaring in programmamanagement, public affairs en beleid. Integraal denker gericht op het realiseren van verandering in een multi-stakeholder omgeving. Hij is mede-initiatiefnemer en redacteur van Tuinbouwverhalen.

Wie is Michiel Cappendijk?

Ik woon in Den Haag, samen met mijn vrouw en drie zonen. In het dagelijks leven werk ik als adviseur bij het bureau Buining & Partners, waar ik vaak opdrachten uitvoer over de maatschappelijke impact van de tuinbouw. Met een jong gezin schieten de hobby’s er een beetje bij in, maar sinds kort sport ik weer veel. Ik ben in de buurt actief met een beetje liefdewerk oud papier. Zo nu en dan lees ik een boek. Tot slot geniet ik van zowel het strand als de stad.

Wat heb ik met de tuinbouw?

Mijn wieg stond in Eindhoven, onder de rook van de Philipsfabrieken. Waarschijnlijk is in die tijd mijn interesse voor duurzaamheid ontstaan. Als enige van al mijn vrienden besloot ik begin jaren negentig om in Wageningen te gaan studeren en daar maakte ik kennis met de land- en tuinbouw. Alhoewel, de echte interesse ontstond vanaf 2002 toen ik bij LTO ging werken. Ik ben toen op veel tuinbouwbedrijven geweest en leerde over en genoot van het ondernemerschap, het familiebedrijf en de mooie en tastbare producten.

Waarom doe ik mee met Tuinbouwverhalen

Hoewel de kracht van de tuinbouw het ondernemerschap en het sterke netwerk is, zit dit soms ook wel in de weg. Men kan niet altijd geloven dat niet iedereen is geïnteresseerd in de tuinbouw. Er zit een verschil tussen de meerwaarde van de tuinbouw voor Nederland en wat mensen in de tuinbouw zelf denken. Soms maakt men zich onterecht te klein en een andere keer te groot. In de communicatie uit zich dat dan met veel te grote verhalen over wat men allemaal wel niet kan, of men communiceert vanuit een slachtofferrol. Ik voel me uitgedaagd om die verschillen voor het voetlicht te brengen.

Hoe maak ik Tuinbouwverhalen?

Voor inspiratie stel ik mezelf een aantal vragen als ik wat lees over de tuinbouw. Is dat wel zo? Kan ik zeker weten dat dit wel zo is? Wat doet het met mij en de sector als we echt geloven wat er wordt gecommuniceerd? Wat zou er met mij en de mensen in de tuinbouw gebeuren als het tegenovergestelde zou worden gecommuniceerd? En tot slot, welke bestaande en overtuigende voorbeelden kan ik daarbij bedenken. Kortom, ik schep er plezier in om zaken van een andere kant te belichten en mensen aan het denken te zetten.

Verdien ik geld met Tuinbouwverhalen?

In tegenstelling tot Mario van Vliet loop ik slapend binnen met deze website. Niet voor niks heet zijn oom Boney M(occa).

Ben ik zelf zo duurzaam?

Helaas ben ik zelf niet erg duurzaam, wel aardig overigens. We scheiden ons afval nauwelijks, we hebben een oud huis met een laag energiecertificaat en ik rijd gemiddeld 30.000 km per jaar in de auto. Daarentegen wonen we wel in de stad, wat duurzamer schijnt te zijn dan het platteland. Ook wonen we in een rij, wat duurzamer is dan een villa met zonnepanelen en in onze vrij tijd gebruiken we hoofdzakelijk de fiets. Maar echt duurzaam, daar is wel wat fundamentelers voor nodig. En daar schrijf ik dan maar over.

Michiel op LinkedIn

Michiel op Twitter

Bekijk alle blogs van Michiel