Staatssecretaris wijst tuinbouw op belang duurzaam imago

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 LinkedIn 0 Google+ 0 Email -- 0 Flares ×

Deze week vond de ‘Dialoog duurzame gewasbescherming’ plaats. Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken vertelde tijdens die bijeenkomst dat de tuinbouw meer aan duurzame gewasbescherming moet doen. Maar niet alleen dat: ook aan het imago moet worden gewerkt. “De Nederlandse land- en tuinbouw is beroemd om de kwaliteit van zijn producten en de hoge exportcijfers. Het is belangrijk dat we ook op het gebied van duurzame gewasbescherming ons imago verder versterken.”

‘Growers of the Year’

De staatssecretaris bezocht deze week eerst in De Lier Arcadia Chrysanten, als voorbereiding op de dialoog. Bij Arcadia Chrysanten sprak van Dam met ‘Growers of the Year’ Steef van Ruijven en René Eikelenboom. Ook aanwezig waren Nico van Ruiten (voorzitter LTO Glaskracht Nederland)  en Joris Baecke  (portefeuillehouder Plantgezondheid LTO Glaskracht Nederland).

Afspraken

De dag erna was de dialoog in Nootdorp. Daar sprak de staatssecretaris met onder meer telers, wetenschappers en producenten van gewasbescherming. Tijdens de dialoog werden enkele afspraken gemaakt, zoals:

  • Met het oog op toelating van groene middelen gaat het Ctgb samen met het ministerie van Economische Zaken drempels verlagen en procedures versnellen
  • LTO gaat dit voorjaar aan de hand van vijf pilots testen hoe de teelt van bepaalde gewassen zo duurzaam mogelijk kan worden aangepakt
  • Greenpeace start een positieve campagne om consumenten te helpen bij het kiezen voor duurzaam geteelde producten in supermarkten en tuinwinkels
  • Brancheorganisaties van de voedselverwerkende industrie en tuinwinkels gaan hun leden actief wijzen op het belang van duurzame gewasbescherming als criterium bij het inkopen van groenten, fruit, bloemen en planten

De komende periode wordt gewerkt aan een actieplan Duurzame gewasbescherming waarin deze – en andere – afspraken staan opgenomen.

Foto: Rijksoverheid.nl

Foto: Rijksoverheid.nl

Meer tempo

De staatssecretaris vindt dat er meer gedaan moet worden aan duurzame gewasbescherming. “Duurzame gewasbescherming wint al terrein, maar er moet meer tempo worden gemaakt. Dat kan alleen als álle betrokkenen – dus van boer tot consument – een extra inspanning leveren. In mijn optiek zijn chemische middelen alleen een uiterste redmiddel.”

 

Mario van Vliet
Mario van Vliet is tekstschrijver, communicatieadviseur, trainer en auteur, met name op het gebied van tuinbouw, ondernemerschap en duurzaamheid.
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 LinkedIn 0 Google+ 0 Email -- 0 Flares ×
Mario van Vliet

Author: Mario van Vliet

Mario van Vliet is tekstschrijver, communicatieadviseur, trainer en auteur, met name op het gebied van tuinbouw, ondernemerschap en duurzaamheid.

Deel dit bericht
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 LinkedIn 0 Google+ 0 Email -- 0 Flares ×