Maar eh, hoe duurzaam ben ik nu eigenlijk?

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 LinkedIn 0 Google+ 0 Email -- 0 Flares ×

Gnothi seauton, ofwel: ken uzelf. Maar hoe verhoudt zich dat tot duurzaamheid? Ofwel: hoe weet u hoe duurzaam uw bedrijf is? Bent u een koploper, of een trendvolger?

Hogere versnelling

Een lastig te beantwoorden vraag. Maar gelukkig is er hulp bij het antwoord. Het Amerikaanse Avastone Consulting ontwikkelde Gear Up, een methode voor bedrijven om zichzelf ‘naar een hogere versnelling’ te schakelen.

Ideeën en ambities

De methode van Gear Up is ook uitermate geschikt voor duurzame transformaties. Het helpt namelijk om ideeën en ambities in realiteit om te zetten.

Vijf versnellingen

Er zijn volgens Avastone vijf verschillende versnellingen. Dit zijn achtereenvolgens:

Comply

‘The business of business is business.’ De duurzame activiteiten zijn beperkt tot wettelijke verplichtingen en filantropie.

Volunteer

‘Impact reduction and eco-efficiency.’ Het belang van duurzaamheid wordt onderkend, maar de vertaalslag naar de praktijk beperkt zich tot public relations en wettelijke verplichtingen. Eenrichtingsverkeer vanuit de organisatie naar stakeholders.

Partner

‘Proactive risk management.’ In samenwerking met stakeholders (klanten, leveranciers, NGO’s etc) worden duurzame oplossingen ontwikkeld. Er is sprake van ware interactie en publiek-private samenwerking.

Integrate

‘Sustainability strategicaly embedded.’ Waardecreatie en maatschappelijke resultaten worden beschouwd als deel van de competitieve slagkracht. Duurzaamheid wordt geïntegreerd in alle processen en systemen, evenals in de gehele productieketen.

Redesign

‘Reshaping the rules of the game.’ Duurzaam ondernemen leidt tot het structureel verduurzamen van financiële systemen, markten en businessmodellen. Door netwerkparticipatie ontstaan veranderingen op grote schaal en op verschillende niveaus: micro (bedrijf & industrie), meso (mens & maatschappij), macro (de planeet).

(met dank aan Improve4All).

Acties en aandachtspunten

Met alleen deze vijf versnellingen bent u er natuurlijk nog niet. Maar er is meer. In ‘Mindsets in action’ (PDF) geeft Avastone aan welke acties en aandachtspunten bij welke versnelling horen, en de relatie tussen leiderschapstypes en de verschillende versnellingen.

New reality

Ook aan communicatie wordt aandacht besteed in het document. Zo staat geschreven:

We are unlikely to meet the future effectively with existing perspectives and mindsets. To usher in this new reality, new frameworks and capacities are required— ones that catalyze breakthrough thinking and solutions, assist in communicating this new reality to people in ways that they understand, and expand the very meaning of sustainability.

Een oproep tot ‘story telling’, dus. Lees daarom ook zeker het artikel in Trouw ‘Vier scenario’s tegen klimaatapathie‘, met als boodschap: duurzaamheid heeft nieuwe verhalen nodig. De oude verhalen – over onder meer de eenzame ijsbeer op de ijsschots – zijn niet langer overtuigend.

 

Mario van Vliet
Mario van Vliet is tekstschrijver, communicatieadviseur, trainer en auteur, met name op het gebied van tuinbouw, ondernemerschap en duurzaamheid.
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 LinkedIn 0 Google+ 0 Email -- 0 Flares ×
Mario van Vliet

Author: Mario van Vliet

Mario van Vliet is tekstschrijver, communicatieadviseur, trainer en auteur, met name op het gebied van tuinbouw, ondernemerschap en duurzaamheid.

Deel dit bericht
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 LinkedIn 0 Google+ 0 Email -- 0 Flares ×