Duurzaamheid een containerbegrip? Prima!

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 LinkedIn 0 Google+ 0 Email -- 0 Flares ×

Een containerbegrip is vaak de wat denigrerende benaming voor iets wat op veel verschillende zaken wordt toegepast. Als het om duurzaamheid gaat, vind ik dat juist een compliment.

Waarheid als een koe

Duurzaamheid: de samenleving is er inmiddels van doordesemd. Dat het nog niet goed genoeg is, hoe we met de aarde en in onze samenleving met duurzaamheid omgaaan, dat is een waarheid als een koe. Toch denk ik dat we op de goede weg zijn.

Geld verdienen

Een mooi voorbeeld in Aalsmeer is Celieplant/Bouquetnet, recent gevestigd op Greenpark Aalsmeer, leverancier van bloemen en planten aan retailketens. Commercieel directeur Peter Janmaat zei tijdens een bijeenkomst voor ondernemers in Aalsmeer in het gemeentehuis: „Met klanten uit Duitsland praat ik tien minuten over de prijs en hoe een boeket er uit moet zien. De rest van het uur over duurzaamheid”. En directeur John Celie zei me eerder dit jaar: „Met duurzaamheid kun je gewoon geld verdienen”. Ook een waarheid als een koe en er is ook niets mis mee.

Tweeduizend zonnepanelen

Het nieuwe pand van Celieplant is geheel opgetrokken uit beton, want dat is 100% te recyclen. Energie en water worden hergebruikt (afvalwater bijvoorbeeld in toiletten), het bedrijf heeft vier sectormilieucertificaten en haalde recent het nieuws omdat er tweeduizend zonnepanelen in gebruik werden genomen: goed voor de elektriciteit van tweehonderd huishoudens. Bloemen worden op gefilterd water verzonden en het afval (afval bestaat eigenlijk niet in de circulaire economie) wordt in zeven (!) verschillende stromen apart gescheiden.

Hillenraad100

En de duurzaamheid van Celieplant gaat verder: het bedrijf is een erkend leerbedrijf door Aequor. In de Hillenraad100, de top van het tuinbouwbedrijfsleven in Nederland, wordt deze exporteur ‘het toonbeeld van duurzaamheid’ genoemd.

Banken

Dat de zonnepanelen bij Celieplant door Rabo Groenfinanciering mede mogelijk zijn gemaakt is denk ik een bijkomstigheid. Anders zouden ze er ook zijn gekomen. Ik noem het toch, want hoe kritisch ik ook op het bankwezen ben, ook bij bankiers neemt het duurzaamheidsbesef toe.

Lef

Directievoorzitter Mart Pfeiffer van Rabobank Regio Schiphol zei tijdens een bijeenkomst van de ledenraad, waar ik deel van uitmaak, deze week dat hij de Triodosbank vanwege hun duurzaamheidsdenken een grotere positie toewenste. Dan vind ik wel dat je lef hebt, als je dat als bankdirecteur zegt.

Bezit is het einde van samenwerking

Hij zei nog iets in een gesprek, dat me zeer intrigeerde: „Bezit is het einde van samenwerking. Als bij een duurzame of circulaire investering namelijk niemand via de bezitsverhouding de spelregels limiteert, dan komt er in het collectief een echte samenwerking tot stand, met ieders maximale inzet.”

Samenwerking

Samenwerking is een belangrijk onderdeel van duurzaamheid. Afgelopen donderdag hield het Platform Tuinbouw Veenstreek in Roelofarendsveen, daar telen ze ook fantastische bloemen en planten, veredelen ze de mooiste bloemen en er is de internationaal beroemde kwaliteitsdienst Naktuinbouw gevestigd, een bijeenkomst met als thema ‘Delen is het nieuwe hebben’. Daarin is samenwerking essentieel en ook dat is een voorbeeld van duurzaamheid.

Biologische ‘Nedervanille’

Potplantenteler Joris Elstgeest vertelde tijdens die bijeenkomst samen in een consortium van meerdere bedrijven en instellingen de mogelijkheden verkende om biologisch ‘Nedervanille’ te kunnen telen. Als duurzaam alternatief voor de synthetische, die nu het meest wordt gebruikt.

Prima, dat duurzaamheid een containerbegrip is, toch?

(Foto: Celieplant)

Hermen de Graaf
Directeur van De Graaf Van der Zande, statenlid voor CDA van de provincie Noord-Holland en met een hart voor de tuinbouw.
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 LinkedIn 0 Google+ 0 Email -- 0 Flares ×
Hermen de Graaf

Author: Hermen de Graaf

Directeur van De Graaf Van der Zande, statenlid voor CDA van de provincie Noord-Holland en met een hart voor de tuinbouw.

Deel dit bericht
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 LinkedIn 0 Google+ 0 Email -- 0 Flares ×