Een kinderlijke cross-over

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 LinkedIn 0 Google+ 0 Email -- 0 Flares ×

Mijn vrouw is kinderpsycholoog en dan heb je onwillekeurig aan de keukentafel te maken met die wereld. Twee cases vind ik leuk om te bespreken. “Weet je het absoluut zeker” en oplossingsgerichte vragen. Een kinderlijke cross-over met tuinbouwcommunicatie.

Weet je het zeker

“Ik kan het niet”. Iedereen heef t dat gevoel als kind of volwassenen vast wel eens gehad. Een gedachte die niet helpt bij het oplossen van een probleem. “Het imago van de tuinbouw is matig”. Is dat zo? Weten wij absoluut zeker dat het imago van de hele tuinbouw matig  is? Ik denk dat we dat niet zeker weten en er zijn legio voorbeelden die het tegendeel bewijzen. Het is vooral een niet helpende gedachte.

Misschien past het bij de cultuur in de tuinbouw: goed is niet voldoende, eerst doorwerken. Misschien moeten we collectief op een cursus complimenten ontvangen en aanvaarden. Als we net zo sensitief zouden zijn voor complimenten als voor kritiek, was het imago van de tuinbouw een stuk beter.

Oplossingsgerichte vragen

Stel je bent zenuwachtig over iets. Ik noem een willekeurig voorbeeld: het imago van de tuinbouwsector. Een oplossingsgerichte vraag zou kunnen zijn: waaraan zou je merken dat er een super imago is?

Doe je ogen dicht en stel je het trotse gevoel voor, de vele complimentjes van willekeurige mensen op straat en een volle lach van de kassière als je zelf met je boodschappenkarretje aan komt rijden. En als dat imago nou echt mega en zelfs ultra goed is, welke positie neemt jouw bedrijf of organisatie daarin? Ben je nog steeds die voorloper, of worden jouw duurzame inspanningen eindelijk erkend…merk je dat je met deze gedachte weer veel zin krijgt om aan dat imago je volle en enthousiaste bijdrage te leveren?

Michiel Cappendijk
Onafhankelijke en open persoonlijkheid met ervaring in programmamanagement, public affairs en beleid. Integraal denker gericht op het realiseren van verandering in een multi-stakeholder omgeving.
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 LinkedIn 0 Google+ 0 Email -- 0 Flares ×
Michiel Cappendijk

Author: Michiel Cappendijk

Onafhankelijke en open persoonlijkheid met ervaring in programmamanagement, public affairs en beleid. Integraal denker gericht op het realiseren van verandering in een multi-stakeholder omgeving.

Deel dit bericht
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 LinkedIn 0 Google+ 0 Email -- 0 Flares ×