De menselijke maat

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 LinkedIn 0 Google+ 0 Email -- 0 Flares ×

Duurzaamheid is een abstract begrip. Daarbij komt dat de duurzame ‘variabelen’ voor veel consumenten bijna niet te bevatten zijn. Want hoe veel is bijvoorbeeld 1 ton CO2? En wat betekent het concreet dat we meer natuurlijke bronnen gebruiken dan de aarde eigenlijk aan kan?

Voetbalvelden

Een bekende communicatietruc is het terugbrengen van abstracte of moeilijk te begrijpen begrippen naar de menselijke maat. Zo is voor veel consumenten 1 hectare een moeilijk in te schatten oppervlakte. Maar een voetbalveld, daarvan kent iedereen gevoelsmatig de maat. En dus worden arealen glas vaker in aantal voetbalvelden aangeduid. Zelfs het CBS gebruikt deze ‘methode’: ‘In 1980 exploiteerden de honderd grootste tuinders kassen ter grootte van 7 voetbalvelden.’ En wie kleinere oppervlaktes wil duiden, kan gebruikmaken van bijvoorbeeld een luciferdoosje of douchebak.

13 augustus lichten uit

Duurzaamheid dan. Hoe geef je aan dat ‘we’ met ons allen eigenlijk te veel natuurlijke bronnen gebruiken? Een originele oplossing: vertellen wanneer het licht op de aarde eigenlijk uit zou moeten. In 2015 was dat op 13 augustus. Volgens de Global Footprint Network was dat de ‘Overshoot Day‘: de dag in een jaar waarop de menselijke voetafdruk het regeneratievermogen (herstellingsvermogen) van de aarde in dat jaar overschrijdt. “It takes 1,6 Earths to support humanity’s demand on nature. But we only have one.”

 

Mario van Vliet
Mario van Vliet is tekstschrijver, communicatieadviseur, trainer en auteur, met name op het gebied van tuinbouw, ondernemerschap en duurzaamheid.
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 LinkedIn 0 Google+ 0 Email -- 0 Flares ×
Mario van Vliet

Author: Mario van Vliet

Mario van Vliet is tekstschrijver, communicatieadviseur, trainer en auteur, met name op het gebied van tuinbouw, ondernemerschap en duurzaamheid.

Deel dit bericht
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 LinkedIn 0 Google+ 0 Email -- 0 Flares ×