‘9 miljard mensen voeden’: geloof je het zelf?

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 LinkedIn 0 Google+ 0 Email -- 0 Flares ×

De tuinbouw is er vol van! In 2030 wonen er maar liefste 9 miljard mensen op aarde. Hiervan hebben er 2 miljard honger en zijn er 1 miljard te dik. En ja dat biedt kansen voor de Nederlandse tuinbouw. Want hebben wij immers niet alle kennis in huis om dit probleem te tackelen Dit is ongeveer de strategische analyse waar menig tuinbouwbeleidsrapport, of inleider mee start. Lees onder andere meer de Visie Westland-Oostland 2030.

Niet wachten

Maar is dit ook waar? Want waarom zou de tuinbouw in 2030 in staat zijn iets op te lossen, waar de tuinbouw tot dusver in het geheel niet in geslaagd is? Hebben er nu immers ook geen mensen last van overgewicht, of leiden er nu ook geen mensen honger? Data van de WHO over overgewicht en van de FAO over honger onderstrepen de actualiteit van de ‘tuinbouwuitdagingen voor 2030’.

Holle retoriek?

Wat houdt de tuinbouw in hemelsnaam toch tegen om niet pas in 2030, maar hier nu al wat aan te doen? Is de tuinbouw echt wel geïnteresseerd in de problematiek van honger en overgewicht? Of kan de tuinbouw het eenvoudigweg niet, of niet alleen? Of is deze ambitie slechts holle retoriek, bedoeld voor de burelen in Den Haag en ter geruststelling van het eigen geweten?

Zedeprekers

Joop Visser zong treffend:

Denkend aan Holland zie ik waardepapieren

Snel door begerige vingers gaan

Rijen op koopwaar geile batavieren

Als zedeprekers op de kansel staan

Luie ambitie

Het communiceren over die 9 miljard mensen in 2013 is niet duurzaam. Het is een luie ambitie en totaal misplaatst in de totale problematiek van honger en overgewicht. Kijk eens bij de WHO welke elementen hier onder meer mee te maken hebben en plaats daar de wereldoplossingen van de tuinbouw bij.

Michiel Cappendijk
Onafhankelijke en open persoonlijkheid met ervaring in programmamanagement, public affairs en beleid. Integraal denker gericht op het realiseren van verandering in een multi-stakeholder omgeving.
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 LinkedIn 0 Google+ 0 Email -- 0 Flares ×
Michiel Cappendijk

Author: Michiel Cappendijk

Onafhankelijke en open persoonlijkheid met ervaring in programmamanagement, public affairs en beleid. Integraal denker gericht op het realiseren van verandering in een multi-stakeholder omgeving.

Deel dit bericht
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 LinkedIn 0 Google+ 0 Email -- 0 Flares ×