Cradle to cradle (Braungart & McDonough)

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 LinkedIn 0 Google+ 0 Email -- 0 Flares ×

cradle to cradleDuurzaamheid heeft onze taal verrijkt met tal van klinkende termen. Biobased, sustainable en MVO, om maar enkele te noemen. En niet te vergeten: cradle to cradle. Michael Braungart en William McDonough schreven een een boek over die laatste kreet. Hoewel enkele jaren oud is ‘Cradle to cradle’ nog steeds actueel en relevant.

Minder?

‘Meer met minder’ lijkt het credo van de duurzame beweging. Braungart en McDonough nemen daar afstand van. Want wat als dat minder betekent ‘minder goed’? Dan schiet de wereld er nóg niets mee op.

Meer én beter

Braungart en McDonough betogen daarom dat we juist meer moeten maken, maar vooral meer én beter. Dat is geen cryptisch spelletje. Dat meer én beter zou een nieuw systeem moeten opleveren. Sterker, zo’n nieuw systeem is nodig.

De mens

Om het concreet te maken: Braungart en McDonough beschrijven de voedingsindustrie. “De mens is de enige soort die enorme hoeveelheden voedingsstoffen uit de grond haalt om aan te wenden voor biologische processen, maar die ze zelden in een bruikbare vorm teruggeeft.”

Huisvuil

De auteurs geven voorbeelden hoe het anders kan, zoals: “Een biologische voedingsstof is een materiaal of product dat bewust ontworpen is om terug te keren naar de biologische kringloop. […] De meeste verpakkingen (die verantwoordelijk zijn voor zo’n 50 procent van het volume van het vaste huisvuil) kunnen worden ontworpen als biologische voedingsstoffen.”

Integrale visie

Veel met communicatie of marketing heeft ‘Cradle to Cradle’ (te koop in de boekwinkel) niet te maken, maar wel met een integrale visie op onder meer biobased tuinbouw. Leerzaam dus.

 

Mario van Vliet
Mario van Vliet is tekstschrijver, communicatieadviseur, trainer en auteur, met name op het gebied van tuinbouw, ondernemerschap en duurzaamheid.
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 LinkedIn 0 Google+ 0 Email -- 0 Flares ×
Mario van Vliet

Author: Mario van Vliet

Mario van Vliet is tekstschrijver, communicatieadviseur, trainer en auteur, met name op het gebied van tuinbouw, ondernemerschap en duurzaamheid.

Deel dit bericht
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 LinkedIn 0 Google+ 0 Email -- 0 Flares ×