Is uw duurzame jaarverslag al klaar?

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 LinkedIn 0 Google+ 0 Email -- 0 Flares ×

Niet schrikken: vanaf 2017 zijn grote bedrijven verplicht een maatschappelijk jaarverslag uit te brengen. Dat heeft het Europees Parlement besloten. Nu duurt 2017 – gelukkig – nog een tijdje, maar nu vast voorbereidingen treffen kan geen kwaad.

Steeds meer verslagen

Er zijn steeds meer bedrijven die een maatschappelijk jaarverslag uitbrengen. Enkele voorbeelden zijn FrieslandCampina, Achmea en de Zeeman. Ook de tuinbouw had gedurende enkele jaren een eigen verslag. Sinds het wegvallen van het PT leek die traditie te sneven, maar in 2015 maakte de sierteeltsector een inhaalslag met een verslag over 2012 en 2013.

De meest gebruikte methode

Een maatschappelijk jaarverslag maken, hoe doe je dat eigenlijk? De meeste verslagen worden gemaakt met de GRI-index van het Global Report Initiative. GRI heeft als doel dat maatschappelijk jaarverslagen net zo eenvoudig te maken zijn als financiële jaarverslagen, en ook met elkaar te vergelijken zijn. GRI werd opgericht in 1997 en was de opvolger van de Coalition for Environmentally Responsible Economies (CERES).

Nieuwe richtlijnen

De GRI-Index is desondanks een ingewikkelde kluif. Het invullen van de talloze vragen (zogenoemde kernmeetpunten) doe je niet op een achternamiddag. Let er bovendien op dat je de juiste versie van de index gebruikt. Vanaf 2016 zijn er namelijk nieuwe richtlijnen: de G4-richtlijnen. Deze zijn de opvolger van versie 3.1. Heb je al eerder gewerkt met GRI? Kijk dan wat de verschillen zijn tussen de oude en de nieuwe richtlijnen.

En dan nog ISO 26000

Maar GRI is niet de enige methode. Ook ISO 26000 is een kapstok voor het maken van een maatschappelijk jaarverslag. Zo gebruikt de firma Waterdrinker deze methode voor de ‘ISO 26000 Onderbouwing Zelfverklaring‘ (2013).

De ISO-richtlijn telt 37 meetpunten en is minstens zo complex als de GRI-Index. Het verschil? We citeren de website ISO26000scan.nl: “ISO 26000 heeft met name meerwaarde bij het bepalen van de positie van de organisatie ten opzichte van MVO en biedt een handreiking voor het implementatieproces. Terwijl GRI, het Global Reporting Initiative, juist een handreiking biedt voor het opstellen van een duurzaamheidsverslag. De onderwerpen van GRI komen voor een groot deel wel overeen met de MVO-kernonderwerpen van ISO 26000.”

Mario van Vliet
Mario van Vliet is tekstschrijver, communicatieadviseur, trainer en auteur, met name op het gebied van tuinbouw, ondernemerschap en duurzaamheid.
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 LinkedIn 0 Google+ 0 Email -- 0 Flares ×
Mario van Vliet

Author: Mario van Vliet

Mario van Vliet is tekstschrijver, communicatieadviseur, trainer en auteur, met name op het gebied van tuinbouw, ondernemerschap en duurzaamheid.

Deel dit bericht
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 LinkedIn 0 Google+ 0 Email -- 0 Flares ×